- 1/2 królika
- 500 g karkówki lub boczku
- 250 g wątróbki drobiowej
- 1 czerstwa bułka lub 5 łyżek bułki tartej
- gałka muszkatołowa
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 4-5 ziaren pieprzu czarnego
- 3 jaja
- sól, pieprz
Królika wkładamy do dużego garnka razem z karkówką, marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą, gotujemy do miękkości ok. 1-1,5 godziny, potem wyciągamy na półmisek i studzimy wszystkie składniki.
Bułkę zalewamy ciepłym rosołem i odstawiamy do namoczenia. Mięso z królika dokładnie obieramy i wraz z warzywami, wątróbką i karkówką mielimy w maszynce. Bułki lekko odciskamy z rosołu i również mielimy.
Do przygotowanej masy mięsnej dodajemy jaja, ścieramy gałkę muszkatołową, solimy i pieprzymy według własnego uznania. Dokładnie mieszamy ręką, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę pozostałego z gotowania rosołu.
Foremki na pasztet smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą i wkładamy do nich przygotowaną masę mięsną.
Pasztet z królika pieczemy ok. 90 minut w temperaturze 180°C.
Wybierając się na zakupy, staraj się kupować produkty lokalne. Odwiedzaj bazarki i wspieraj lokalnych dostawców i sprzedawców. W ten sposób nie tylko wiesz co kupujesz i skąd pochodzi ta żywność, lecz również wspierasz lokalną gospodarkę.