Roladki szpinakowe
Ewa Jeż

Roladki szpinakowe
z łososiem

składniki
  • 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 serek śmietankowy i 1 chrzanowy typu
  • almette
  • 4 jajka
  • 150 g lub więcej wędzonego łososia
sposób przygotowania

Szpinak włożyć na dużą patelnię z dodatkiem masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając czekać aż odparuje. Szpinak zmiksować, doprawiając solą, pieprzem. Dokładnie ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać roztrzepane widelcem żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać ze szpinakiem.

Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i położyć arkusz papieru do pieczenia. Otrzymaną masę szpinakową wyłożyć do formy i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni dna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez ok. 15-20 minut. Wyłożyć na ściereczkę i odkleić papier do pieczenia. Serki wymieszać i rozsmarować na wewnętrznej stronie rolady. Ułożyć plasterki łososia i zawinąć roladkę. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki lub też od razu pokroić na ok. 1,5 cm kawałki i podawać.