- 10 jajek
- 250 g cukru
- 250 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 kostki masła
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- bakalie
- kokos
- kawa
- dekoracje
- opłatek
Biszkopt:
Miskę lub garnek, w którym będą ubijane jajka, umieszczamy w drugim, większym garnku, wypełnionym do połowy wrzątkiem. Kąpiel wodną trzymamy na średnim ogniu, żeby woda cały czas delikatnie bulgotała.
Ubijamy jajka z cukrem mikserem lub trzepaczką w kąpieli wodnej, aż do uzyskania gęstego kremu.
Ubite jajka studzimy. Gdy masa będzie już chłodna, powoli dodajemy przesianą mąkę tortową oraz ziemniaczaną cały czas mieszając.
Piec w 180 °C przez 25 minut.
Krem:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W osobnej misce dobrze ucieramy masło aby stało się kremowe. Ubite jajka stopniowo dodajemy i powoli mieszamy tak aby powstał nam jednolity krem.
Biszkopt, gdy wystygnie, przecinamy i przekładamy kremem. Resztą kremu tynkujemy i ozdabiamy tort.
Do kremu można dodać kokos, bakalie lub owoce, aby go urozmaicić.
Te i inne dodatki, takie jak kawa czy opłatek, wykorzystuję do zdobienia tortu.
Jeżeli po przekładaniu i zdobieniu tortu zostanie krem, wykorzystuję go do smarowania herbatników. Takie herbatniki powinno się zjeść tego samego dnia, żeby się nie rozmoczyły.