Tort naturalny
Urszula Ferdyn

Tort naturalny

składniki
biszkopt:
  • 10 jajek
  • 250 g cukru
  • 250 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
krem:
  • 2 kostki masła
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • bakalie
  • kokos
  • kawa
  • dekoracje
  • opłatek
sposób przygotowania

Biszkopt:
Miskę lub garnek, w którym będą ubijane jajka, umieszczamy w drugim, większym garnku, wypełnionym do połowy wrzątkiem. Kąpiel wodną trzymamy na średnim ogniu, żeby woda cały czas delikatnie bulgotała.

Ubijamy jajka z cukrem mikserem lub trzepaczką w kąpieli wodnej, aż do uzyskania gęstego kremu.

Ubite jajka studzimy. Gdy masa będzie już chłodna, powoli dodajemy przesianą mąkę tortową oraz ziemniaczaną cały czas mieszając.

Piec w 180 °C przez 25 minut.

Krem:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W osobnej misce dobrze ucieramy masło aby stało się kremowe. Ubite jajka stopniowo dodajemy i powoli mieszamy tak aby powstał nam jednolity krem.

Biszkopt, gdy wystygnie, przecinamy i przekładamy kremem. Resztą kremu tynkujemy i ozdabiamy tort.

Do kremu można dodać kokos, bakalie lub owoce, aby go urozmaicić.

Te i inne dodatki, takie jak kawa czy opłatek, wykorzystuję do zdobienia tortu.

eko PORADA

Jeżeli po przekładaniu i zdobieniu tortu zostanie krem, wykorzystuję go do smarowania herbatników. Takie herbatniki powinno się zjeść tego samego dnia, żeby się nie rozmoczyły.