Śląski łobiod
Śląski łobiod
Prosecco bistro

Śląski łobiod

składniki
rosół:
  • zupa mięsno-warzywna sporządzana na
  • trzech mięsach: kurczaku, indyku i wołowinie
  • makaron
  • marchewka, pietruszka
  • żołądki drobiowe
kluski śląskie:
  • ziemniaki, mąka ziemniaczana
  • żółtko
  • rolada:
  • wołowina
  • farsz: boczek, kiełbasa, ogórek kiszony,
  • cebula, musztarda
modro kapusta:
  • czerwona kapusta gotowana
  • omasta z boczku i cebuli
sposób przygotowania

Rosół tradycyjnie przygotowujemy na wywarze z trzech mięs z warzywami: selerem, porem, pietruszką, marchewką, opalaną cebulą.

Kluski przygotowujemy z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, łączymy z mąką ziemniaczaną i żółtkami w masę, z której przygotowujemy kuleczki małego rozmiaru – później gotujemy.

Kapustę poszatkowaną z przyprawami gotujemy, dodajemy ocet i omastę z boczku i cebuli.

Wołowinę rozbijamy na cieniutkie płaty mięsa, w nie zawijamy farsz z kiełbasy, ogórka, boczku, cebuli, musztardy.

Rolady pieczemy. Po upieczeniu przygotowujemy sos z esencji mięsa.

zobacz video jak przygotować
')
eko PORADA

Wyliczamy sobie dokładnie ilości dań jakie chcemy przygotować i kierujemy się tym przygotowując odpowiednią ilość składników.
Mięso z rosołu jest doskonałe do pasztetów i pieczeni, podroby wygotowane w rosole podajemy razem z marchewką w rosole.