- zupa mięsno-warzywna sporządzana na
- trzech mięsach: kurczaku, indyku i wołowinie
- makaron
- marchewka, pietruszka
- żołądki drobiowe
- ziemniaki, mąka ziemniaczana
- żółtko
- rolada:
- wołowina
- farsz: boczek, kiełbasa, ogórek kiszony,
- cebula, musztarda
- czerwona kapusta gotowana
- omasta z boczku i cebuli
Rosół tradycyjnie przygotowujemy na wywarze z trzech mięs z warzywami: selerem, porem, pietruszką, marchewką, opalaną cebulą.
Kluski przygotowujemy z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, łączymy z mąką ziemniaczaną i żółtkami w masę, z której przygotowujemy kuleczki małego rozmiaru – później gotujemy.
Kapustę poszatkowaną z przyprawami gotujemy, dodajemy ocet i omastę z boczku i cebuli.
Wołowinę rozbijamy na cieniutkie płaty mięsa, w nie zawijamy farsz z kiełbasy, ogórka, boczku, cebuli, musztardy.
Rolady pieczemy. Po upieczeniu przygotowujemy sos z esencji mięsa.
Wyliczamy sobie dokładnie ilości dań jakie chcemy przygotować i kierujemy się tym przygotowując odpowiednią ilość składników.
Mięso z rosołu jest doskonałe do pasztetów i pieczeni, podroby wygotowane w rosole podajemy razem z marchewką w rosole.