Zupa grzybowa
Barbara Bednarek-Mazur z Klubu Seniora Pawonków

Zupa grzybowa

składniki
  • 200 g mrożonych podgrzybków
  • 100 g włoszczyzny
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 cebula
  • przyprawy: sól, pieprz
sposób przygotowania

Lekko rozmrożone grzyby podsmażamy. Na maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Osobno gotujemy włoszczyznę . Do gotowego wywaru dodajemy grzyby i cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z potłuczonymi ziemniakami i słodką śmietaną.
Grzyby można drobno pokroić, czego ja nie robię ze względu na smak.

eko PORADA

Staram się przewidywać jadłospisy na dłuższy okres, brać pod uwagę ilość osób do posiłku i być elastyczna w wykorzystywaniu nieskonsumowanych potraw. Wpłynie to na przemyślane zakupy i niemarnowanie produktów.