Kwarantanki
Jagoda Brodziak

Kwarantanki

składniki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 kostka twarogu
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • marmolada
  • cukier puder do posypania
sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, twaróg, żółtko (białko pozostawić w salaterce). Zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować na cienki placek ok. 2mm. Nożem wg miski obrysować koło. Podzielić na 8 części. Na brzegu każdego trójkącika położyć pół łyżeczki marmolady. Zawijać od zewnątrz do środka. Różki skleić i zawinąć.
Przygotować dwie salaterki: jedną z białkiem, drugą z cukrem. Rogaliki zamaczać najpierw w białku, następnie w cukrze i odkładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Czynność powtórzyć z drugą połową ciasta. Piec w temp. 220 °C przez ok. 15min. Powinno wyjść ok. 25 szt. „kwarantanek”.

eko PORADA

Na zakupy chodzić z listą. Listę pisać cały tydzień na bieżąco wpisując produkty, które się kończą w kuchni. Przeglądać gazetkę z promocjami i w ten sposób planować obiad.