składniki
- szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 150 ml kefiru
- 2-3 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3-4 średnie jabłka
- smalec do smażenia
sposób przygotowania
Kefir wymieszać z jajkami, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Potem dodać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli, wymieszać. Ciasto odstawić na 10-15 minut. Powinno być bardzo gęste.
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć przez środek otwór, żeby usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić na okrągłe plastry. Maczać w cieście i smażyć na smalcu z dwóch stron na rumiano.
Gotowe posypać cukrem pudrem.
zobacz video jak przygotować
eko PORADA
Do dania można użyć brzydszych jabłek, czyli takich które są już przyschnięte, nabite lub lekko dziurawe i wiemy, że nie zjemy ich bez przetworzenia.