Ajerkuchy
Agnieszka Tkocz

Ajerkuchy

składniki
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150 ml kefiru
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3-4 średnie jabłka
  • smalec do smażenia
sposób przygotowania

Kefir wymieszać z jajkami, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Potem dodać cukier i cukier waniliowy oraz szczyptę soli, wymieszać. Ciasto odstawić na 10-15 minut. Powinno być bardzo gęste.
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć przez środek otwór, żeby usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić na okrągłe plastry. Maczać w cieście i smażyć na smalcu z dwóch stron na rumiano.
Gotowe posypać cukrem pudrem.

zobacz video jak przygotować
')
eko PORADA

Do dania można użyć brzydszych jabłek, czyli takich które są już przyschnięte, nabite lub lekko dziurawe i wiemy, że nie zjemy ich bez przetworzenia.