- 750 g mąki (żytnia razowa, pszenna razowa,
- pszenna chlebowa, orkiszowa, mąki do
- wypieku chleba)
- 1/3 łyżki soli
- 3-4 szklanki wody
- dodatki wg uznania – sezam, słonecznik,
- siemię lniane, otręby itp.
- zakwas:
- 240 g mąki żytniej typ 2000 (po 30 g na
- każde dokarmienie)
- 240 ml wody (po 30 ml na każde dokarmienie)
Zakwas:
Skąd wziąć zakwas? Od osoby, która już piecze od dawna domowy chleb (im starszy zakwas tym lepszy) lub zrobić samemu. Na własny zakwas należy czekać około tygodnia. W pierwszym dniu mieszamy 30 g mąki i 30 ml wody w słoiku, który zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. W 2 i 3 dniu dokarmiamy zakwas raz dziennie, czyli ze słoika bierzemy 30 g zakwasu, przenosimy do nowego słoika i dodajemy 30 g mąki i 30 ml wody. 4 i 5 dnia dokarmiamy dwa razy dziennie zakwas, a 6 tylko raz. Najlepiej o stałych porach – rano i wieczorem. 6 dnia na wieczór mamy gotowy zakwas.
Nie należy się zniechęcać jeśli coś za pierwszym razem nie wyjdzie.
Przygotowanie chleba:
Składniki mieszamy na strukturę błota – nie za gęste, nie za rzadkie. Z całej masy odkładamy 1/3 słoika na kolejne pieczenie. Z masy wychodzi około dwóch prostokątnych foremek – polecam szklane. Foremki przykrywamy i trzymamy w ciepłym miejscu, aby chleb się „wyruszał”, czyli wyrósł. Piec rozgrzać do 180 °C, włożyć do piekarnika naczynie z wodą na czas pieczenia. Pieczemy przez około godzinę – wierzch ma być ciemno brązowy, ale nie spalony.
Resztki zakwasu można przeznaczyć na żurek.
Jeśli chleb jest już kilkudniowy warto go przypiec na maśle, a nie wyrzucać.