Sałatka jarzynowa
Regina Tkocz

Sałatka jarzynowa

składniki
  • 6 dużych kartofli
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 jabłka
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz
sposób przygotowania

Kartofle umyć i gotować w mundurkach. Obrać i pokroić. Marchewki, pietruszkę, seler obrać i ugotować w drugim naczyniu do miękkości. Następnie ostudzić, pokroić w kostkę i włożyć do miski. Jajka ugotować na twardo, pokroić i dodać do miski. Ogórki, cebulę i jabłko obrać, pokroić w kostkę i włożyć do miski. Wsypać groszek i kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem oraz wszystko wymieszać z majonezem oraz musztardą.

eko PORADA

W moim domu sałatkę robi się z jarzyn ugotowanych w rosole.
Dzięki temu nie marnuję jarzyn.