- biała czekolada
- jajka
- cytryna
- cukier
- żelatyna
Czekoladowa kula:
Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej.
Silikonowe foremki wypełniamy cienką warstwą rozpuszczonej czekolady, wkładamy do zamrażarki.
Stężoną czekoladę wyjmujemy z formy i wypełniamy szpajzą.
Szpajza:
Zagotowujemy pół szklanki wody, rozpuszczamy żelatynę, dodajemy wyciśnięty sok z cytryn oraz startą skórkę z cytryn.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka z cukrem ubijamy mikserem na biały puch. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do żółtek dodajemy połowę białek, delikatnie mieszamy, tak by białka nam nie opadły, następnie dodajemy drugą połowę białek i delikatnie mieszamy.
Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, wypełniamy połowę formy czekoladowej szpajzą i drugą połową przykrywamy tak by powstała kula.
Zaplanować dokładnie jadłospis. Przestrzegać receptur.
Stosować się do harmonogramu przygotowywania posiłków.