Szpajza cytrynowa
Restauracja Collina

Szpajza cytrynowa
w czekoladowej kuli

składniki
  • biała czekolada
  • jajka
  • cytryna
  • cukier
  • żelatyna
sposób przygotowania

Czekoladowa kula:
Rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej.
Silikonowe foremki wypełniamy cienką warstwą rozpuszczonej czekolady, wkładamy do zamrażarki.
Stężoną czekoladę wyjmujemy z formy i wypełniamy szpajzą.

Szpajza:
Zagotowujemy pół szklanki wody, rozpuszczamy żelatynę, dodajemy wyciśnięty sok z cytryn oraz startą skórkę z cytryn.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka z cukrem ubijamy mikserem na biały puch. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do żółtek dodajemy połowę białek, delikatnie mieszamy, tak by białka nam nie opadły, następnie dodajemy drugą połowę białek i delikatnie mieszamy.

Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, wypełniamy połowę formy czekoladowej szpajzą i drugą połową przykrywamy tak by powstała kula.

eko PORADA

Zaplanować dokładnie jadłospis. Przestrzegać receptur.
Stosować się do harmonogramu przygotowywania posiłków.