I. Na ciemnym chlebie:
- chleb ciemny lub wek
- masło
- sałata
- ser biały i żółty
- wędlina
- pomidorki koktajlowe
- zielony ogórek
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- pietruszka lub koperek
II. Na tortilli:
- placki tortilli
- ser biały kremowy
- szynka
- ogórek zielony
- papryka słodka
III. Na makaronie:
- makaron (duże muszle)
- hekele (śledzie, ziemniaki,
- musztarda)
- lub sałatka jarzynowa (marchew,
- seler, pietruszka, majonez,
- sól i pieprz)
IV. Z wędzoną rybą:
- ser biały mascarpone
- wędzona ryba - łosoś
- koperek zielony
- mleko
- 3 jajka
- woda
- szpinak
- olej
- sól i pieprz
I. Na ciemnym chlebie
Chleb posmarować masłem, położyć kawałek zielonej sałaty, na sałacie zrobić szprycą do kremów różyczkę z twarogu. Do różyczki wkładamy zwinięte w rulonik salami, szynkę lub inną wędlinę, zwinięty w rulonik żółty ser, ćwiartki pomidorów koktajlowych, zielony ogórek pokrojony w kształt wachlarza, kolorową paprykę w kształcie trójkątów, a w sam środek wkładamy listki zielonej pietruszki lub koperek.
II. Na tortilli
Placki tortilli smarujemy białym kremowym serkiem, następnie układamy plastry szynki, plastry zielonego ogórka, słupki kolorowej papryki. Tak przygotowaną tortillę zawijamy i kroimy w plastry.
III. Na makaronie
Ugotować makaron - duże muszle, wypełnić tradycyjną sałatką jarzynową lub śledziową (hekele).
IV. Z wędzoną rybą
Przygotować ciasto naleśnikowe, zmiksować z dwiema garściami szpinaku i upiec cienkie placki. Następnie placki posmarować farszem, zwinąć w rulony. Można pokroić w plastry.
Robić zakupy z gotową listą produktów.
Planować posiłki w taki sposób, aby następnego dnia móc zagospodarować resztki do przygotowania kolejnego posiłku, np. sałatki lub zapiekanki.
Przechowywać nadmiar przygotowanego posiłku, np. w zamrażarce, zawekować w słoiku lub podzielić się z potrzebującymi, np. w jadłodzielniach.