Szpajza cytrynowa
Renata Piosek

Szpajza cytrynowa

składniki
  • 5 jaj
  • 1 sok z dużej cytryny
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody
  • skórka z cytryny
sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. W międzyczasie rozpuszczamy w przegotowanej wodzie żelatynę, a następnie wlewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy składniki.

Do utartych żółtek z cukrem dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Na koniec powoli wlewamy uprzednio rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę połączoną z cytryną i ponownie mieszamy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotową masę przekładamy do salaterki lub pucharków. Deser odstawiamy do lodówki aby stężał. Na koniec można udekorować plastrami cytryny ze skórką i bitą śmietaną.

zobacz video jak przygotować
')
eko PORADA

Zalecam, aby lepiej zrobić szpajzę w salaterce niż w pucharkach. Z salaterki każdy weźmie tyle na ile ma ochotę, a jak mu zasmakuje może sobie dołożyć.