- 5 jaj
- 1 sok z dużej cytryny
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
- skórka z cytryny
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. W międzyczasie rozpuszczamy w przegotowanej wodzie żelatynę, a następnie wlewamy sok z cytryny i ponownie mieszamy składniki.
Do utartych żółtek z cukrem dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Na koniec powoli wlewamy uprzednio rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę połączoną z cytryną i ponownie mieszamy składniki do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową masę przekładamy do salaterki lub pucharków. Deser odstawiamy do lodówki aby stężał. Na koniec można udekorować plastrami cytryny ze skórką i bitą śmietaną.
Zalecam, aby lepiej zrobić szpajzę w salaterce niż w pucharkach. Z salaterki każdy weźmie tyle na ile ma ochotę, a jak mu zasmakuje może sobie dołożyć.