Żur po ślonsku
Katarzyna Pyka

Żur po ślonsku

składniki
zakwas:
  • 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000
  • 1 i 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
wywar:
  • 2 litry zimnej wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/2 średniego selera
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • średni kawałek wędzonego żeberka wieprzowego
  • 5 grzybów suszonych
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie,
  • pieprz czarny ziarnisty
dodatki:
  • 2 kawałki dobrej kiełbasy śląskiej
  • kawałek boczku surowego
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 5 pieczarek
  • 3 średnie ziemniaki
  • 4 jajka
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
sposób przygotowania

Zakwas:
Zakwas przygotowujemy najpóźniej 5 dni przed przygotowaniem żuru. Zakwas można przygotować wcześniej i przecedzony trzymać do 2 tygodni w lodówce w słoiku.
Do wyparzonego słoika wlać wodę, dodać mąkę i wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać obrany i rozgnieciony czosnek oraz pozostałe przyprawy i zamieszać. Słoik przykryć gazą i zabezpieczyć gumką
recepturką. Odstawić w ciepłe, zaciemnione miejsce i codziennie mieszać. 5 dnia zakwas będzie gotowy (po zamieszaniu nie powinien się już pienić). Gotowy zakwas przecedzamy przez sito.

Wywar:
Do garnka wrzucamy wędzone żeberko, obrane i opłukane warzywa, opaloną cebulę (na gazie lub patelni), suszone grzyby, przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Przecedzamy do drugiego garnka. Z odcedzonych warzyw wyciągamy ugotowane suszone grzyby.

Żur:
Żur najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem. Taki „przegryziony” smakuje najlepiej. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy boczek. Gdy wytopi się tłuszcz, dorzucamy kiełbasę i cebulę i co chwilę mieszamy pilnując, by się nie przypaliło. Usmażone składniki wrzucamy do przygotowanego wcześniej wywaru. Wywar doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się wywaru. Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy, wrzucamy obrane i pokrojone pieczarki, dodajemy pokrojone suszone grzyby (te z wywaru) i chwilę dusimy. Pieczarki z grzybami dodajemy do wywaru. Mieszamy zakwas w słoiku. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlewamy zakwas, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy ok. 10 minut.
Jajka gotujemy na twardo lub półmiękko. Połówki jajek podajemy z żurem.

zobacz video jak przygotować
')
eko PORADA

Nie wyrzucajmy ugotowanych warzyw z wywaru, przygotujmy wszystkim dobrze znaną i lubianą sałatkę jarzynową. Gwarantuję, że posmak wędzonki doda charakteru naszej sałatce.
Dla fanów mięsa, polecam obrać żeberko i dodać do żurku. A jeśli wystarczy nam już mięsnych dodatków, obierzmy i zamroźmy np. na bigos.