- 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000
- 1 i 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 2 litry zimnej wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/2 średniego selera
- 1 cebula
- 1/2 pora
- średni kawałek wędzonego żeberka wieprzowego
- 5 grzybów suszonych
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie,
- pieprz czarny ziarnisty
- 2 kawałki dobrej kiełbasy śląskiej
- kawałek boczku surowego
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 5 pieczarek
- 3 średnie ziemniaki
- 4 jajka
Zakwas:
Zakwas przygotowujemy najpóźniej 5 dni przed przygotowaniem żuru. Zakwas można przygotować wcześniej i przecedzony trzymać do 2 tygodni w lodówce w słoiku.
Do wyparzonego słoika wlać wodę, dodać mąkę i wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać obrany i rozgnieciony czosnek oraz pozostałe przyprawy i zamieszać. Słoik przykryć gazą i zabezpieczyć gumką
recepturką. Odstawić w ciepłe, zaciemnione miejsce i codziennie mieszać. 5 dnia zakwas będzie gotowy (po zamieszaniu nie powinien się już pienić). Gotowy zakwas przecedzamy przez sito.
Wywar:
Do garnka wrzucamy wędzone żeberko, obrane i opłukane warzywa, opaloną cebulę (na gazie lub patelni), suszone grzyby, przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Przecedzamy do drugiego garnka. Z odcedzonych warzyw wyciągamy ugotowane suszone grzyby.
Żur:
Żur najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem. Taki „przegryziony” smakuje najlepiej. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy boczek. Gdy wytopi się tłuszcz, dorzucamy kiełbasę i cebulę i co chwilę mieszamy pilnując, by się nie przypaliło. Usmażone składniki wrzucamy do przygotowanego wcześniej wywaru. Wywar doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującego się wywaru. Na patelni, na której wcześniej smażyliśmy, wrzucamy obrane i pokrojone pieczarki, dodajemy pokrojone suszone grzyby (te z wywaru) i chwilę dusimy. Pieczarki z grzybami dodajemy do wywaru. Mieszamy zakwas w słoiku. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlewamy zakwas, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i gotujemy ok. 10 minut.
Jajka gotujemy na twardo lub półmiękko. Połówki jajek podajemy z żurem.
Nie wyrzucajmy ugotowanych warzyw z wywaru, przygotujmy wszystkim dobrze znaną i lubianą sałatkę jarzynową. Gwarantuję, że posmak wędzonki doda charakteru naszej sałatce.
Dla fanów mięsa, polecam obrać żeberko i dodać do żurku. A jeśli wystarczy nam już mięsnych dodatków, obierzmy i zamroźmy np. na bigos.