składniki
ciasto kakaowe:
- 8 jaj
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki krupczatki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki octu
- herbata z rumem i cytryną
- 2 dowolne galaretki
- po 1/2 tabliczki gorzkiej i mlecznej czekolady
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 kostka masła
- 1/2 kieliszka do wódki rumu
sposób przygotowania
Upiec biszkopt ciemny i jasny. Biszkopt kakaowy przekroić na pół i nasączyć ponczem. W jeszcze ciepłym jasnym biszkopcie, kieliszkiem wykroić dziurki. Przygotować galaretki i odstawić do częściowego stężenia. Utrzeć masło z wcześniej ostudzonym budyniem, dodać pozostałe składniki i połączyć je w krem kakaowy. Następnie przełożyć placek według ustalonej kolejności:
- Ciasto kakaowe - 0,5 masy
- ciasto z dziurkami (dziurki zalać gęstniejącą galaretką) - 0,5 masy
- Ciasto kakaowe
Złożone ciasto z wierzchu oblać czekoladą, boki posmarować kremem.
eko PORADA
Nadmiar kremu zamrażam i wykorzystuję przy kolejnym cieście. Kółeczka wycięte z jasnego biszkoptu oblewam czekoladą, dekoruję bakaliami i ciasteczka gotowe.