Ciasto
Elżbieta Kamaszuk

Ciasto
na ekstra okazje

składniki
ciasto kakaowe:
  • 8 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
ciasto z dziurkami (jasny biszkopt):
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki octu
poncz:
  • herbata z rumem i cytryną
  • 2 dowolne galaretki
  • po 1/2 tabliczki gorzkiej i mlecznej czekolady
krem:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka masła
  • 1/2 kieliszka do wódki rumu
sposób przygotowania

Upiec biszkopt ciemny i jasny. Biszkopt kakaowy przekroić na pół i nasączyć ponczem. W jeszcze ciepłym jasnym biszkopcie, kieliszkiem wykroić dziurki. Przygotować galaretki i odstawić do częściowego stężenia. Utrzeć masło z wcześniej ostudzonym budyniem, dodać pozostałe składniki i połączyć je w krem kakaowy. Następnie przełożyć placek według ustalonej kolejności:

  • Ciasto kakaowe - 0,5 masy
  • ciasto z dziurkami (dziurki zalać gęstniejącą galaretką) - 0,5 masy
  • Ciasto kakaowe

Złożone ciasto z wierzchu oblać czekoladą, boki posmarować kremem.

eko PORADA

Nadmiar kremu zamrażam i wykorzystuję przy kolejnym cieście. Kółeczka wycięte z jasnego biszkoptu oblewam czekoladą, dekoruję bakaliami i ciasteczka gotowe.