składniki
- 2 porcje rosołowe z kurczaka
- pałeczki z 4 udek z kurczaka
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 cebula
- 1 goździk
- kawałek pora
- 3 liście laurowe
- 10 kulek ziela angielskiego
- 10 kulek pieprzu kolorowego
- sól i pieprz
- maggi
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- zielona pietruszka
sposób przygotowania
Zagotować ok. 2 l wody, dodać warzywa, przyprawy oraz kości i mięso.
Gotować ok. 1 godziny, po czym odcedzić. Rosół doprawiać solą, pieprzem, przyprawą do zup Maggi i sokiem z cytryny.
Ugotowane mięso obrać, pokroić w niewielkie kawałki, a warzywa w ukośne półplasterki.
Kurczak w rosole Ułożyć ładnie na talerzach, zalać rosołem i posypać zieloną pietruszką.
zobacz video jak przygotować
eko PORADA
Wcześniejsze przygotowanie przepisu bardzo ułatwia planowanie zakupów i kupowanie tylko tego co jest potrzebne.
Jeśli zupa zostanie można ją zagotować, dodać żelatynę i zrobić galaretkę drobiową idealną na kolację lub śniadanie.