Kurczak w rosole
Gospodarstwo Agroturystyczne RANCZO Kornelia i Krystian Kiełbasa

Kurczak w rosole
z warzywami

składniki
  • 2 porcje rosołowe z kurczaka
  • pałeczki z 4 udek z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 goździk
  • kawałek pora
  • 3 liście laurowe
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 10 kulek pieprzu kolorowego
  • sól i pieprz
  • maggi
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • zielona pietruszka
sposób przygotowania

Zagotować ok. 2 l wody, dodać warzywa, przyprawy oraz kości i mięso.
Gotować ok. 1 godziny, po czym odcedzić. Rosół doprawiać solą, pieprzem, przyprawą do zup Maggi i sokiem z cytryny.
Ugotowane mięso obrać, pokroić w niewielkie kawałki, a warzywa w ukośne półplasterki.
Kurczak w rosole Ułożyć ładnie na talerzach, zalać rosołem i posypać zieloną pietruszką.

zobacz video jak przygotować
')
eko PORADA

Wcześniejsze przygotowanie przepisu bardzo ułatwia planowanie zakupów i kupowanie tylko tego co jest potrzebne.
Jeśli zupa zostanie można ją zagotować, dodać żelatynę i zrobić galaretkę drobiową idealną na kolację lub śniadanie.