Kreple
Małgorzata Miara

Kreple

składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • marmolada
  • olej do smażenia
sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę. Przygotować rozczyn z połowy mleka, łyżki cukru i łyżeczki mąki. Mleko musi być letnie. Gdy rozczyn urośnie wlać go do miski z mąką. Do tego dodać utarte żółtka z cukrem i resztę produktów. Dokładnie wyrobić ciasto. Wyrabiać tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia. Gdy zwiększy swą objętość , rozwałkować na grubość 1 cm, dać marmoladę i przykryć ciastem i wykroić szklanką pączka, upiec na gorącym oleju.
Posypać cukrem pudrem.

eko PORADA

Przy pieczeniu krepli zostają białka. By ich nie marnować, robię bezy lub kokosanki i mam deser na następną niedzielę.