„Hekele”
Beata Paruzel

„Hekele”
pasta śledziowa

składniki
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 opakowanie śledzi matias
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz czarny do smaku
sposób przygotowania

Śledzie opłucz i wymocz w wodzie z mlekiem lub w samej wodzie przez ok. 30 minut. Ogórki, jajka, cebulkę i śledzie pokroić w drobną kostkę. Dodać pieprz i łyżkę musztardy. Wymieszać. Dla polepszenia smaku, warto wsadzić godzinę przed podaniem do lodówki, aby całość dobrze się przegryzła.

Pasta ta również dobrze smakuje, jeśli zmielisz wszystkie podane składniki na jednolitą masę.

eko PORADA

Należy odpowiednio zaplanować posiłki, najlepiej na dwa, trzy dni. Na tej podstawie można wykonać szczegółową listę zakupów, co ograniczy marnotrawstwo.
Niektóre potrawy po przygotowaniu można zamrozić w pojemnikach lub zagotować w słoiku.
Pamiętajmy, że w pierwszej kolejności powinniśmy zjeść to co kupiliśmy najwcześniej.
Żywność należy przechowywać w odpowiednich warunkach, co ograniczy psucie się produktów.
Starajmy się wykorzystywać produkty, które zostały nam po wczorajszym obiedzie, resztki ze śniadania czy produkty, których data przydatności do spożycia dobiega końca.