Kluski z odzysku
Monika Pudykiewicz

Kluski z odzysku

składniki
  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • masło
  • sos pieczarkowy:
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • śmietana (może być słodka lub kwaśna
  • lub taka i taka, a dla stroniących od kalorii
  • może być jogurt)
  • sól, pieprz, kurkuma
sposób przygotowania

Kluski śląskie przygotujemy w sposób tradycyjny. Przeciskam przez praskę ugotowane ziemniaki, dzielimy tę porcję na 4 równe części, jedną wyjmujemy i uzupełniamy brak mąką ziemniaczaną. Dodajemy jedno jajko i mieszamy. Po uformowaniu i ugotowaniu w osolonej wodzie mamy świetnie znane na śląsku kluski. Czasami trochę klusek zostaje nam na drugi dzień i wówczas robimy z nich  

Kroimy kluseczki na plasterki, po czym wrzucamy je na patelnię na roztopione masło. Podsmażamy je tak na maśle (możemy dosolić), aż nabiorą pięknego złotego czy też złoto-brązowego koloru i wybornej chrupiącej powierzchni. Kluseczki możemy zjadać jako dodatek do obiadu, polane samym masełkiem lub przygotować do nich sos np. pieczarkowy lub, w okresie jesiennym, z grzybów leśnych.

Sos pieczarkowy:

Kroimy cebulkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy we własnym sosie. Jak wiadomo pieczarki „puszczają” sporo wody. Dodajemy do smaku: sól, pieprz, troszkę kurkumy
dla zdrowia i u nas obowiązkowo gałkę muszkatołową. Na koniec doprawiamy sobie śmietaną, bo prawdziwy sos grzybowy Kluski z odzysku musi być ze śmietaną. Opcjonalnie można dodać natkę pietruszki.

zobacz video jak przygotować
')
eko PORADA

Sam fakt wykorzystywania produktów lub tego co zostało nam np. z obiadu z dnia poprzedniego jest formą gotowania w sposób ekologiczny. W naszym domu planujemy obiady z wyprzedzeniem, na cały tydzień, a na lodówce mamy listę zaplanowanych posiłków. Wtedy też łatwiej zrobić zakupy, bo mamy zanotowane, które produkty do danego posiłku już mamy, a co należy dokupić. Takie planowanie ułatwia też życie kiedy każdy z członków rodziny wraca do domu o innej porze - wie czego szukać w lodówce.