Bratkartofle
Agnieszka Tkocz

Bratkartofle
zecaj i kiszka

składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • sól
  • 2-3 łyżki oleju
  • zecaj (jajko sadzone)
  • kiszka (zsiadłe mleko)
sposób przygotowania

Ziemianki ugotować w mundurkach. Obrać ze skórki i pokroić na plasterki.

Na dużej patelni zeszklić na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać ziemniaki i smażyć do uzyskania rumianej skórki. Najlepiej smakują z jajkiem sadzonym i maślanką lub zsiadłym mlekiem.

eko PORADA

Gdy gotujemy ziemniaki w mundurkach zachowują one więcej wartości ożywczych oraz można śmiało przechowywaćje w lodówce przez parę dni. Taką bazę można wykorzystać do różnych dań np. kartofelków marcepanowych, klusek śląskich, bratkartofli czy dodać do eintopfu. Do podanych dań można wykorzystać również ziemniaki które zostały z innego posiłku.