składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- sól
- 2-3 łyżki oleju
- zecaj (jajko sadzone)
- kiszka (zsiadłe mleko)
sposób przygotowania
Ziemianki ugotować w mundurkach. Obrać ze skórki i pokroić na plasterki.
Na dużej patelni zeszklić na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać ziemniaki i smażyć do uzyskania rumianej skórki. Najlepiej smakują z jajkiem sadzonym i maślanką lub zsiadłym mlekiem.
eko PORADA
Gdy gotujemy ziemniaki w mundurkach zachowują one więcej wartości ożywczych oraz można śmiało przechowywaćje w lodówce przez parę dni. Taką bazę można wykorzystać do różnych dań np. kartofelków marcepanowych, klusek śląskich, bratkartofli czy dodać do eintopfu. Do podanych dań można wykorzystać również ziemniaki które zostały z innego posiłku.