- 2 kg ziemniaków
- 1 kg kiszonej kapusty
- cebula
- 200 g boczku
- przyprawy: sól, pieprz do smaku, ziele
- angielskie, liście laurowe
- 500 g mięsa mielonego króliczego, wieprzowego
- lub wołowego
- duże jajko
- czerstwa kajzerka
- duża cebula
- sól i pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej lub smalec do smażenia
- tymianek lub majeranek
Ciapkapusta:
Ugotowane ziemniaki dobrze wymieszać z kiszoną kapustą. Boczek drobno pokroić i przesmażyć skwarki, cebulę. Całość połączyć doprawiając solą i pieprzem.
Karminadle:
Czerstwą kajzerkę namaczamy w wodzie. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Mięso przekładamy do dużej miski, wbijamy jajko,
dodajemy zeszkloną cebulkę i namoczoną kajzerkę. Wszystkie składniki łączymy rękami, a następnie doprawimy tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Ponownie mieszamy i formujemy kotlety.
Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą i każdy kotlet obtaczamy w niej. Na patelni nagrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety z obu stron, by ładnie się przyrumieniły, przez ok. 10 minut. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu, używając papierowego ręcznika.