Karminadle
Stowarzyszenie Rozwoju Sołectwa Lisowice w Woj. Śląskim

Karminadle
z ciapkapustą

składniki
ciapkapusta:
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • cebula
  • 200 g boczku
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku, ziele
  • angielskie, liście laurowe
karminadle:
  • 500 g mięsa mielonego króliczego, wieprzowego
  • lub wołowego
  • duże jajko
  • czerstwa kajzerka
  • duża cebula
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej lub smalec do smażenia
  • tymianek lub majeranek
sposób przygotowania

Ciapkapusta:
Ugotowane ziemniaki dobrze wymieszać z kiszoną kapustą. Boczek drobno pokroić i przesmażyć skwarki, cebulę. Całość połączyć doprawiając solą i pieprzem.

Karminadle:
Czerstwą kajzerkę namaczamy w wodzie. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Mięso przekładamy do dużej miski, wbijamy jajko,
dodajemy zeszkloną cebulkę i namoczoną kajzerkę. Wszystkie składniki łączymy rękami, a następnie doprawimy tymiankiem, solą i pieprzem do smaku. Ponownie mieszamy i formujemy kotlety.
Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą i każdy kotlet obtaczamy w niej. Na patelni nagrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety z obu stron, by ładnie się przyrumieniły, przez ok. 10 minut. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu, używając papierowego ręcznika.

zobacz video jak przygotować
')
eko PORADA
Karminadle na pewno się nie zmarnują. Wieczorem można z nich przygotować kolację. Bułka, trochę sałatki, sosu i hamburger gotowy. Można je też wykorzystać na drugi dzień na kanapki do pracy. A ciapkapusta jest jak bigos, im więcej odgrzewania tym smaczniejsza. Można ją spożyć po odgrzaniu i na drugi dzień.